Popularizacija znanosti – MEGAHR

Razgovor s psihologinjom Gordanom Keresteš – Zašto je važno da djeca i mladi čitaju?

Istraživačica na projektu MEGAHR, prof. dr. sc. Gordana Keresteš u intervjuu s novinarkom Gordanom Igrec s portala Akademija Art govori o važnosti i dobrobitima čitanja za djecu i mlade (ali i odrasle) – pročitajte promišljanja o važnosti čitanja, razvoju čitalačkih vještina, negativnim utjecajima na motivaciju za čitanje, te pozitivnim utjecajima čitanja na emocionalni razvoj.

Kritičko (dubinsko) čitanje za kritičko građanstvo

Materijali s izlaganja koje je prof. Anita Peti Stantić održala 12. prosinca 2019. na Županijskom stručnom vijeću za Građanski odgoj i obrazovanje dostupni su na ovoj poveznici: Kritičko (dubinsko) čitanje za kritičko građanstvo.

Knjižnica Savica: Čitanjem do spo(razumijevanja – predstavljanje knjige

U cijelosti prenosimo poziv knjižničara knjižnice Savica na još jedno predstavljanje knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja:

“U ponedjeljak 11. studenoga u 18 sati u Knjižnici Savica održat će se predstavljanje knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja” i predavanje autorice, prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić o odnosu između odraslih i čitalačke pismenosti mladih.

Uzbudljiva nova otkrića u području neuroznanosti i plastičnosti mozga podsjećaju nas na ono što katkad možda zaboravljamo – da su izum pisma i razvoj sposobnosti čitanja iz temelja promijenili povijest ljudskog roda i omogućili brži razvoj ljudskog društva.

S obzirom na dugu povijest pisma i čitanja, može se zaključiti da je ljudski mozak zapravo programiran za čitanje. No, je li doista tako?

Odgovor na to, kao i na brojna druga pitanja, poput – zašto je važno djeci čitati naglas, svladati vještinu dubinskog čitanja, od čitača postati čitatelj i okusiti užitak čitanja – dat će nam prof. dr. sc. Anita Peti Stantic, autorica koja se čitanjem praktično i teorijski bavi već dvadesetak godina, a nedavno je o tome napisala i knjigu.

Dobro nam došli u ritmu čitanja, kako glasi ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige!”

Čitanjem do spo(razumijevanja) – predavanje za knjižničare

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će pozvano predavanje pod naslovom “Čitanjem do (spo)razumijevanja – od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti” na skupu Županijskog stručnog vijeća knjižničara srednjih škola i učeničkih domova I., II. i XXI. županije u srijedu, 6. studenog 2019. u III. gimnaziji u Zagrebu.

Križevci: Tribina – Čitanjem do (spo)razumijevanja – od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti

U utorak, 5. 11. 2019. u gradskoj se knjižnici “Franjo Marković” u Križevcima u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održava tribina i predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić “Čitanjem do sporazumijevanja” s početkom u 19 sati. 

Tribinu organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradska knjižnica “Franjo Marković”.

Jezik i predrasude (HR1): Strukture teksta

U četvrtom nastavku serijala posvećenog čitanju Irena Plejić Premec s Anitom Peti-Stantić razgovor o čitanju privodi kraju – ovaj put u središtu su strukture teksta. 

Kako trebaju biti strukturirani tekstovi koji djeci objašnjavaju gradivo koje oni trebaju shvatiti i zapamtiti, kakvi su tekstovi u našim udžbenicima, kako strukture teksta utječu na strukture mišljenja, koja su to “prava pitanja” za provjeravanje razumijevanja sadržaja teksta i zašto bi djeca i mladi trebali biti češće izloženi popularnoznanstvenim tekstovima? 

Poslušajte!

Čitanjem do znanja (časopis Hrvatski jezik)

U trećem ovogodišnjem broju znanstveno-popularnog časopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Hrvatski jezik Goranka Blagus Bartolec razgovara s profesoricom Anitom Peti-Stantić o knjizi Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti. 

“Učenje je trajan proces i što prije prihvatimo to da mlade poučavamo modelima, to ćemo biti uspješniji. A modeli o kojima govorim proizlaze iz dubinskoga čitanja, a zapravo su modeli kritičkoga mišljenja i pristupa novomu znanju i saznavanju.” (Anita Peti-Stantić)

Vokabular – prijatelj ili plašitelj

Pred Vama je treći nastavak tematskog serijala posvećenog čitanju: Vokabular – prijatelj ili plašitelj. Irena Plejić Premec s Anitom Peti-Stantić nastavlja razgovor o čitanju i umnom rječniku. Saznajte zašto su dubina i širina našeg umnog rječnika iznimno važne za čitanje s razumijevanjem, što je “intelektualni vokabular” i kako kroz igru pristupiti nepoznatim riječima koje uzrokuju stvaranje otpora prema čitanju. Profesorica Peti-Stantić govori i o radionicama održanima u osnovnim školama u 2018./2019. godini u sklopu projekta MEGAHR, dajući primjere vježbi i aktivnosti koje se mogu koristiti u svakodnevnom radu s djecom. 

 

Mladi i odrasli: od čitača do čitatelja

Profesorica Anita Peti-Stantić 1. će listopada održati predavanje pod naslovom “Mladi i odrasli: od čitača do čitatelja” u sklopu Informativnog utorka u Knjižnicama grada Zagreba, u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu 4 u Zagrebu.  Predavanja u sklopu Informativnog utorka održavaju se u vremenu između 9 i 13 sati.

Jezik i predrasude: Čitanje – motivacija 

Drugi nastavak tematskog serijala posvećenog čitanju poslušajte ovdje. Irena Plejić Premec s Anitom Peti-Stantić nastavlja razgovor o čitanju i – motivaciji: podsjetite se kakvo rječničko blago skrivaju slikovnice, zašto treba čitati djeci i nakon što ona sama nauče čitati, kako je opće znanje povezano s dubinskim razumijevanjem tekstova te uspijevaju li učenici pratiti “stampedo kroz povijest književnosti”, odnosno nastavu hrvatskog jezika i književnosti. 

Uz profesoricu Peti-Stantić, u ovoj emisiji možete poslušati i razmišljanja profesorice hrvatskog i engleskog jezika i književnosti Ive Polić iz 1. splitske gimnazije te troje karlovačkih učenika koji govore o svojim čitateljskim navikama i stavovima prema lektiri i čitanju općenito.

Jezik i predrasude: Čitanje, ljudski mozak i društvo 

U tematskom serijalu posvećenom čitanju Irena Plejić Premec s Anitom Peti-Stantić razgovara o aktualnim i zanimljivim pitanjima sagledavajući čitanje iz raznih perspektiva – poslušajte što je Sokrat imao protiv čitanja, zašto je iznimno važno nadograđivati vlastite interne baze znanja, kakvo se recikliranje moralo odviti u ljudskom mozgu da bi bio sposoban čitati i može li čitalačka pismenost biti prediktor gospodarskog rasta jedne zemlje.

Emisija je dostupna ovdje. 

Drag mi je Platon: Državna matura i čitanje

U specijaliziranoj emisiji Drag mi je Platon u kojoj se govori o aktualnostima iz znanosti i tehnologije profesorica Anita Peti-Stantić govori o povezanosti loših rezultata maturanata na ispitima državne mature sa čitalačkim navikama i sposobnostima. Poslušajte i profesora Josipa Burušića i profesora Predraga Palea kako govore o evaluaciji STEM intervencijskog programa u osnovnim školama i njegovog učinka na stavove i interese učenika (usmjerene prema zanimanjima u znanosti).

Emisija je dostupna ovdje

O spomenutom STEM intervencijskom programu više možete pročitati ovdje:

Babarović, Toni, Predrag Pale, Josip Burušić. 2018. “Učinci STEM intervencijskoga programa u osnovnim školama na stavove i interese učenika: primjena tehnike uparivanja prema sklonosti.” Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja 27 (4): 583–604. doi:10.5559/di.27.4.01.

 

Čitanjem do (spo)razumijevanja u KOPRIVNICI

Anita Peti-Stantić predstavit će svoju knjigu Čitanjem do (spo)razumijevanja – Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti i u Koprivnici, na stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Frana Galovića u srijedu, 18.9. u 18 sati. Dobro došli! 

 

DARUVAR: Kako čitači rastu do čitatelja?

Sve zainteresirane pozivamo 12. rujna 2019. u Pučku knjižnicu i čitaonicu Daruvar gdje će Anita Peti-Stantić održati predavanje pod naslovom “Kako čitači rastu do čitatelja”. Dobro došli! 

Moderna vremena: Čitanje za život

Na portalu Moderna vremena objavljen je razgovor s Anitom Peti-Stantić povodom objavljivanja njezine nove knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti. Kako zaroniti u čitanje i potaknuti mlade na kormilarenje morima priča koje moraju (i koje žele) pročitati – pročitajte u razgovoru autorice i Nenada Bartolčića. 

Anita Peti-Stantić, foto: Branko Nađ

Međunarodni dan pismenosti: Pismenost i učenje za održivi razvoj

Anita Peti-Stantić je na Godišnjem stručnom skupu Hrvatskog čitateljskog društva “Pismenost i učenje za održivi razvoj” povodom Međunarodnog dana pismenosti predstavila knjigu Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti. Skup se održavao u prostorima Školske knjige u Zagrebu 6. rujna 2019. 

Zašto čitati baš književnost? 

Marija Ott Franolić u svome tekstu objavljenom na portalu ideje.hr govori o povezanosti čitanja, razvijenosti vokabulara i sposobnosti kritičkog mišljenja i suosjećanja. Književnost opisuje kao “alat za kreaciju, mišljenje i empatiju”, a u svojim razmišljanjima dotiče se i knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja”. Pročitajte njezin doživljaj svijeta čitanja. 

 

Moderna vremena:  Čitanjem do (spo)razumijevanja

Marija Ott Franolić kritiku knjige prof. Anite Peti-Stantić “Čitanjem do (spo)razumijevanja” započinje ovako:

“Je li čitanje čovjeku prirodno? Koja je razlika između čitača i čitatelja? Kako školsku lektiru učiniti zanimljivijom? Je li moguće kod mladih ljudi istovremeno poticati užitak u čitanju i navoditi ih na čitanje kvalitetnih sadržaja? Kako odgojiti čitatelje sposobne za dubinsko čitanje?

Tim se pitanjima bavi nedavno objavljena knjiga Anite Peti-Stantić „Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti“, koja nam dolazi u pravom trenutku.”

Nastavak teksta potražite na ovoj poveznici.

 

Drag mi je Platon – HR1: Čitanjem do (spo)razumijevanja

U specijaliziranoj emisiji Drag mi je Platon u kojoj se govori o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, profesorica Anita Peti-Stantić predstavlja svoju novu knjigu naglašavajući činjenicu da naš mozak nije predodređen za čitanje – u ovoj epizodi (26. lipnja 2019.) saznajte koji su to preduvjeti za razvoj čitateljskih sposobnosti i zašto je važan kontinuirani poticajni pristup čitanju u obrazovnom procesu.

                               

Rijeka: Čitanjem do (spo)razumijevanja

Dragi Riječani, ali i svi drugi zainteresirani gosti, predvečerje sutrašnjeg utorka možete provesti u Gradskoj knjižnici Rijeka, Ogranak Trsat na predstavljanju knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja. Autorica knjige, profesorica Anita Peti-Stantić, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja. 

                                   

Karlovac: Čitanjem do (spo)razumijevanja

Dragi Karlovčani, ali i svi drugi zainteresirani gosti, predvečerje sutrašnjeg utorka možete provesti u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića na predstavljanju knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja. Autorica knjige, profesorica Anita Peti-Stantić, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.

                                                            

 

Knjiga ili život- HRT3: Čitanjem do (spo)razumijevanja

Kako to da u današnje vrijeme “čitamo” više nego ikad i koje je mjesto dubinskog čitanja u “vrlom novom svijetu” te kakve veze s razvojem sposobnosti dubinskog čitanja imaju obitelj i škola pogledajte u kratkom prilogu sa Zagreb Book Festivala prikazanom u emisiji Knjiga ili život na trećem programu Hrvatske radiotelevizije.

                                                      

 

Kutija slova – HR1: Čitanjem do (spo)razumijevanja

U specijaliziranoj emisiji “Kutija slova” koja prati domaću književnu scenu, profesorica Anita Peti-Stantić predstavlja svoju novu knjigu naglašavajući važnost poticajnog pristupa književnosti i čitanju u obrazovnom procesu.

 

Jezik i predrasude -HR1: Čitanjem do (spo)razumijevanja

O knjizi profesorice Anite Peti-Stantić i nekim od najvažnijih tema koje su u toj knjizi obrađene možete čuti i u emisiji Jezik i predrasude na programu Hrvatskoga radija koja je emitirana 4. lipnja 2019.

Emisiju možete preuzeti ovdje. (mp3 format)

Iz opisa emisije: “Je li čovjeku sposobnost čitanja urođena? Što je dubinsko čitanje? Zašto mladi danas ne vole čitati i zašto je to društveni problem? Zašto je čitanje s razumijevanjem važno za osobni razvoj pojedinca ali i zajednice? Ovo su pitanja na koja odgovor daje knjiga Čitanjem do (spo)razumijevanja dr. Anite Peti-Stantić koju vam predstavljamo … u emisiji Jezik i predrasude. Urednica je Irena Plejić Premec.”

                                                  

 

 

 

Intervju: Slabi čitači postižu lošije rezultate u školi

O čitanju, čitačima i čitateljima govori profesorica Anita Peti-Stantić u intervjuu za Školske novine.

Ovdje ćete pronaći odgovore na pitanja zašto mladi malo čitaju, kakve to veze ima s njihovim svladavanjem vještine čitanja, koliko je razina čitalačke pismenosti povezana sa školskim uspjehom djece i kako motivirati djecu i mlade da se zaljube u čitanje i pronađu neke svoje čitateljske svjetove.

         

 

 

 

Jezik i predrasude -HR1: HDPL

Rezultate istraživanja provedenog u sklopu projektnih radionica održanih u osnovnim školama predstavili smo na međunarodnoj konferenciji Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku. Dio intervjua vezanog za to izlaganje možete poslušati ovdje (12:50-16:50).

                                              

 

Osijek: “Čitanje kao intelektualna aktivnost”

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će pozvano predavanje “Čitajmo da ne zaboravimo misliti: čitanje kao intelektualna aktivnost” na Sveučilištu u Osijeku u sklopu predstavljanja knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”. Predstavljanje knjige i predavanje održat će se u utorak, 28. svibnja s početkom u 12 sati na Akademiji za umjetnost i kulturu.

Uloga obitelji u razvoju sposobnih dubinskih čitatelja i razvoju intelektualnog vokabulara mladih

U sklopu Nacionalne kampanje “I ja želim čitati” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježit će se Međunarodni dan obitelji na kojem će prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić govoriti o ulozi obitelji u razvoju sposobnih dubinskih čitatelja te o razvoju intelektualnog vokabulara mladih. 

Zagreb Book Festival: predstavljanje knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja – Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će još jedno predstavljanje knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja – Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti, ovaj put u sklopu Zagreb Book Festivala koji se održava u Muzeju za umjetnost i obrt. Predstavljanje knjige prof. Peti-Stantić održat će se 23. svibnja s početkom u 14 sati. 

Čitajmo da ne zaboravimo misliti: čitanje kao intelektualna aktivnost

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će pozvano predavanjeČitajmo da ne zaboravimo misliti: čitanje kao intelektualna aktivnost” na Sveučilištu u Zadru u sklopu predstavljanja knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”. Predstavljanje knjige i predavanje održat će se u utorak, 14. svibnja s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta (Zadar, Obala kralja Petra Krešimira IV.2).

 

 204 total views,  2 views today