Popularizacija znanosti – MEGAHR

Čitanjem do (spo)razumijevanja u KOPRIVNICI

Anita Peti-Stantić predstavit će svoju knjigu Čitanjem do (spo)razumijevanja – Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti i u Koprivnici, na stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Frana Galovića u srijedu, 18.9. u 18 sati. Dobro došli! 

 

DARUVAR: Kako čitači rastu do čitatelja?

Sve zainteresirane pozivamo 12. rujna 2019. u Pučku knjižnicu i čitaonicu Daruvar gdje će Anita Peti-Stantić održati predavanje pod naslovom “Kako čitači rastu do čitatelja”. Dobro došli! 

Moderna vremena: Čitanje za život

Na portalu Moderna vremena objavljen je razgovor s Anitom Peti-Stantić povodom objavljivanja njezine nove knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti. Kako zaroniti u čitanje i potaknuti mlade na kormilarenje morima priča koje moraju (i koje žele) pročitati – pročitajte u razgovoru autorice i Nenada Bartolčića. 

Anita Peti-Stantić, foto: Branko Nađ

Međunarodni dan pismenosti: Pismenost i učenje za održivi razvoj

Anita Peti-Stantić je na Godišnjem stručnom skupu Hrvatskog čitateljskog društva “Pismenost i učenje za održivi razvoj” povodom Međunarodnog dana pismenosti predstavila knjigu Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti. Skup se održavao u prostorima Školske knjige u Zagrebu 6. rujna 2019. 

Zašto čitati baš književnost? 

Marija Ott Franolić u svome tekstu objavljenom na portalu ideje.hr govori o povezanosti čitanja, razvijenosti vokabulara i sposobnosti kritičkog mišljenja i suosjećanja. Književnost opisuje kao “alat za kreaciju, mišljenje i empatiju”, a u svojim razmišljanjima dotiče se i knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja”. Pročitajte njezin doživljaj svijeta čitanja. 

 

Moderna vremena:  Čitanjem do (spo)razumijevanja

Marija Ott Franolić kritiku knjige prof. Anite Peti-Stantić “Čitanjem do (spo)razumijevanja” započinje ovako:

“Je li čitanje čovjeku prirodno? Koja je razlika između čitača i čitatelja? Kako školsku lektiru učiniti zanimljivijom? Je li moguće kod mladih ljudi istovremeno poticati užitak u čitanju i navoditi ih na čitanje kvalitetnih sadržaja? Kako odgojiti čitatelje sposobne za dubinsko čitanje?

Tim se pitanjima bavi nedavno objavljena knjiga Anite Peti-Stantić „Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti“, koja nam dolazi u pravom trenutku.”

Nastavak teksta potražite na ovoj poveznici.

 

Drag mi je Platon – HR1: Čitanjem do (spo)razumijevanja

U specijaliziranoj emisiji Drag mi je Platon u kojoj se govori o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, profesorica Anita Peti-Stantić predstavlja svoju novu knjigu naglašavajući činjenicu da naš mozak nije predodređen za čitanje – u ovoj epizodi (26. lipnja 2019.) saznajte koji su to preduvjeti za razvoj čitateljskih sposobnosti i zašto je važan kontinuirani poticajni pristup čitanju u obrazovnom procesu.

                               

Rijeka: Čitanjem do (spo)razumijevanja

Dragi Riječani, ali i svi drugi zainteresirani gosti, predvečerje sutrašnjeg utorka možete provesti u Gradskoj knjižnici Rijeka, Ogranak Trsat na predstavljanju knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja. Autorica knjige, profesorica Anita Peti-Stantić, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja. 

                                   

Karlovac: Čitanjem do (spo)razumijevanja

Dragi Karlovčani, ali i svi drugi zainteresirani gosti, predvečerje sutrašnjeg utorka možete provesti u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića na predstavljanju knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja. Autorica knjige, profesorica Anita Peti-Stantić, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.

                                                            

 

Knjiga ili život- HRT3: Čitanjem do (spo)razumijevanja

Kako to da u današnje vrijeme “čitamo” više nego ikad i koje je mjesto dubinskog čitanja u “vrlom novom svijetu” te kakve veze s razvojem sposobnosti dubinskog čitanja imaju obitelj i škola pogledajte u kratkom prilogu sa Zagreb Book Festivala prikazanom u emisiji Knjiga ili život na trećem programu Hrvatske radiotelevizije.

                                                      

 

Kutija slova – HR1: Čitanjem do (spo)razumijevanja

U specijaliziranoj emisiji “Kutija slova” koja prati domaću književnu scenu, profesorica Anita Peti-Stantić predstavlja svoju novu knjigu naglašavajući važnost poticajnog pristupa književnosti i čitanju u obrazovnom procesu.

 

Jezik i predrasude -HR1: Čitanjem do (spo)razumijevanja

O knjizi profesorice Anite Peti-Stantić i nekim od najvažnijih tema koje su u toj knjizi obrađene možete čuti i u emisiji Jezik i predrasude na programu Hrvatskoga radija koja je emitirana 4. lipnja 2019.

Emisiju možete preuzeti ovdje. (mp3 format)

Iz opisa emisije: “Je li čovjeku sposobnost čitanja urođena? Što je dubinsko čitanje? Zašto mladi danas ne vole čitati i zašto je to društveni problem? Zašto je čitanje s razumijevanjem važno za osobni razvoj pojedinca ali i zajednice? Ovo su pitanja na koja odgovor daje knjiga Čitanjem do (spo)razumijevanja dr. Anite Peti-Stantić koju vam predstavljamo … u emisiji Jezik i predrasude. Urednica je Irena Plejić Premec.”

                                                  

 

 

 

Intervju: Slabi čitači postižu lošije rezultate u školi

O čitanju, čitačima i čitateljima govori profesorica Anita Peti-Stantić u intervjuu za Školske novine.

Ovdje ćete pronaći odgovore na pitanja zašto mladi malo čitaju, kakve to veze ima s njihovim svladavanjem vještine čitanja, koliko je razina čitalačke pismenosti povezana sa školskim uspjehom djece i kako motivirati djecu i mlade da se zaljube u čitanje i pronađu neke svoje čitateljske svjetove.

         

 

 

 

Jezik i predrasude -HR1: HDPL

Rezultate istraživanja provedenog u sklopu projektnih radionica održanih u osnovnim školama predstavili smo na međunarodnoj konferenciji Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku. Dio intervjua vezanog za to izlaganje možete poslušati ovdje (12:50-16:50).

                                              

 

Osijek: “Čitanje kao intelektualna aktivnost”

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će pozvano predavanje “Čitajmo da ne zaboravimo misliti: čitanje kao intelektualna aktivnost” na Sveučilištu u Osijeku u sklopu predstavljanja knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”. Predstavljanje knjige i predavanje održat će se u utorak, 28. svibnja s početkom u 12 sati na Akademiji za umjetnost i kulturu.

Uloga obitelji u razvoju sposobnih dubinskih čitatelja i razvoju intelektualnog vokabulara mladih

U sklopu Nacionalne kampanje “I ja želim čitati” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu obilježit će se Međunarodni dan obitelji na kojem će prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić govoriti o ulozi obitelji u razvoju sposobnih dubinskih čitatelja te o razvoju intelektualnog vokabulara mladih. 

Zagreb Book Festival: predstavljanje knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja – Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će još jedno predstavljanje knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja – Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti, ovaj put u sklopu Zagreb Book Festivala koji se održava u Muzeju za umjetnost i obrt. Predstavljanje knjige prof. Peti-Stantić održat će se 23. svibnja s početkom u 14 sati. 

Čitajmo da ne zaboravimo misliti: čitanje kao intelektualna aktivnost

Profesorica Anita Peti-Stantić održat će pozvano predavanjeČitajmo da ne zaboravimo misliti: čitanje kao intelektualna aktivnost” na Sveučilištu u Zadru u sklopu predstavljanja knjige “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti”. Predstavljanje knjige i predavanje održat će se u utorak, 14. svibnja s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta (Zadar, Obala kralja Petra Krešimira IV.2).