Radionice

 1. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 7. veljače 2020. održana je radionica u okviru trećeg modula suradnje s timom savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje Strategije poučavanja vokabulara za razumijevanje teksta.  Radionički materijali: vježbe za učenikePovratne informacije o vježbama vokabulara (prof. Keresteš), Tipovi vježbi za razvoj vokabulara (prof. Peti-Stantić, Vedrana Gnjidić).    [Za provedbu projektnih aktivnosti koje se odnose na stručno usavršavanje učitelja ostvarena je suradnja s Agencijom za odgoj i obrazovanje, u kojoj je voditeljica Odjela za srednje školstvo i viša savjetnica za hrvatski jezik Mirela Barbaroša-Šikić, prof., okupila kolegice i kolege više savjetnike za predmete Hrvatski jezik – dr. sc. Marijanu Češi, za Prirodu i Biologiju – Lydiju Lugar, prof., za Povijest – Timura Križaka, prof., za Geografiju – Vesnu Milić, dipl. geograf, za Matematiku – Draženku Kovačević, prof. i Igora Šelimbera, prof., s kojima je u suradnji oformljena skupina učitelja iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske.]
 2. Radionica: Strojno učenje i jezični procesi. Filozofski fakultet, Zagreb. 6. prosinac 2019.  Radionička predavanja:
  dr. sc. Petar Milin Artificial Neural Networks against Natural Language Ailments
  dr. sc. Maja Anđel Leabra – biologically plausible modelling algorithm
  dr. sc. Petar Milin A royal way to a headache: Complex research phenomena require complex statistical models (A gentle introduction to Mixed Effects Modeling)
 3. U sklopu projekta MEGAHR održana je radionica za učitelje u Osnovnoj školi Ludina u ponedjeljak, 28.10.2019. Radioničke materijale možete pronaći ovdje:Što se i kako u jeziku zamišlja? Širina i dubina vokabulara djece i mladih (prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić)Strukture teksta (prof. dr. sc. Gordana Keresteš)

  Širina i dubina vokabulara – vježbe (Vedrana Gnjidić)

 4. Anita Peti-Stantić, Gordana Keresteš i Vedrana Gnjidić održat će četvrtu u nizu radionicu Strategije poučavanja vokabulara za razumijevanje teksta: od strukturiranog vokabulara do strukturiranog teksta za učitelje i učenike. U sklopu Županijskog stručnog vijeća učitelja predmetne nastave koji predaju na češkom jeziku 8. veljače 2019. održat će se radionica za učitelje u Češkoj osnovnoj školi Jana Amosa Komenskog u Daruvaru s početkom u 14 sati. Radionica za učenike započet će u 10:45. Radionica se sastoji od dva izlaganja i niza igara, vježbi i psiholingvističkih ispitivanja s učenicima.
 5. Mirjana Tonković i Gordana Keresteš održat će 1. veljače 2019.  jednodnevnu radionicu pod naslovom Metodologija i etika empirijskih istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost HRZZ-IP-2016-06-1210 Modeliranje mentalne gramatike hrvatskoga: ograničenja informacijske strukture. Radionica će se održati u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a namijenjena je svim članovima projekta i svim zainteresiranim sudionicima, posebno mlađim kolegama koji smatraju da bi im mogla pomoći u istraživačkom radu.  Etički aspekti istraživanja s ljudima (prof. Gordana Keresteš)  Eksperiment u psiholingvističkim istraživanjima (prof. Mirjana Tonković)
 6. Anita Peti-Stantić, Mirjana Tonković i Vedrana Gnjidić održat će treću u nizu radionicu Strategije poučavanja vokabulara za razumijevanje teksta: od strukturiranog vokabulara do strukturiranog teksta za učitelje i učenike. U sklopu Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatskog jezika Varaždinske županije 18. siječnja 2019. održat će se radionica za učitelje u Osnovnoj školi Novi Marof s početkom u 15 sati, a učenici će na radionici sudjelovati u subotu (19. siječnja) u Elektrostrojarskoj školi Varaždin u kojoj djeluje Centar izvrsnosti za hrvatski jezik. Radionica se sastoji od dva izlaganja i niza igara, vježbi i psiholingvističkih ispitivanja s učenicima.
 7. Anita Peti-Stantić, Gordana Keresteš, Vedrana Gnjidić i Ema Perišić održat će drugu u nizu radionicu Strategije poučavanja vokabulara za razumijevanje teksta: od strukturiranog vokabulara do strukturiranog teksta za učitelje i učenike. Radionica se sastoji od dva izlaganja i niza igara, vježbi i psiholingvističkih ispitivanja s učenicima, a održat će se u Osnovnoj školi Nedelišće u četvrtak, 3. siječnja 2019. s početkom u 10:30. Na radionici će sudjelovati učitelji i učenici iz osnovnih škola u Nedelišću, Gornjem Mihaljevcu i Ivanovcu.
 8. Anita Peti-Stantić, Mirjana Tonković, Vedrana Gnjidić i Ema Perišić održat će radionicu za učitelje i učenike Osnovne škole Đuro Ester u Koprivnici na temu Strategije poučavanja vokabulara za razumijevanje teksta: od strukturiranog vokabulara do strukturiranog teksta. Radionica, koja će se održati u petak, 23. studenog 2018. u Koprivnici, sastoji se od dva izlaganja i niza igara, vježbi i psiholingvističkih ispitivanja s učenicima.
 9. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 28. rujna 2018. se u okviru drugog modula suradnje s timom savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje Strategije poučavanja vokabulara za razumijevanje teksta održava radionica Prikaz analize rezultata rada na tekstu i vokabularu učenika: prijedlog intervencije

  MATERIJALI S RADIONICE [Za provedbu projektnih aktivnosti koje se odnose na stručno usavršavanje učitelja ostvarena je suradnja s Agencijom za odgoj i obrazovanje, u kojoj je voditeljica Odjela za srednje školstvo i viša savjetnica za hrvatski jezik Mirela Barbaroša-Šikić, prof., okupila kolegice i kolege više savjetnike za predmete Hrvatski jezik – dr. sc. Marijanu Češi, za Prirodu i Biologiju – Lydiju Lugar, prof., za Povijest – Timura Križaka, prof., za Geografiju – Vesnu Milić, dipl. geograf, za Matematiku – Draženku Kovačević, prof. i Igora Šelimbera, prof., s kojima je u suradnji oformljena skupina učitelja iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske.]

   

 10.  Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 20. travnja 2018. održava se seminar/radionica Prikaz dosadašnjih rezultata i rasprava o razvoju alata za poboljšanje učeničke jezične/čitalačke kompetencije.RADNI PROGRAM   MATERIJALI S RADIONICE[Za provedbu projektnih aktivnosti koje se odnose na stručno usavršavanje učitelja ostvarena je suradnja s Agencijom za odgoj i obrazovanje, u kojoj je voditeljica Odjela za srednje školstvo i viša savjetnica za hrvatski jezik Mirela Barbaroša-Šikić, prof., okupila kolegice i kolege više savjetnike za predmete Hrvatski jezik – dr. sc. Marijanu Češi, za Prirodu i Biologiju – Lydiju Lugar, prof., za Povijest – Timura Križaka, prof., za Geografiju – Vesnu Milić, dipl. geograf, za Matematiku – Draženku Kovačević, prof. i Igora Šelimbera, prof., s kojima je u suradnji oformljena skupina učitelja iz pet županija sjeverozapadne Hrvatske.] 
 11.  Na Filozofskom fakultetu 29. i 30. siječnja 2018. održana je radionica Obrada statističkih i korpusnih podataka te programiranje umjetnih neuronskih mreža na kojem su izlaganja održali:
 12.  Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 6. srpnja 2017. održano je Predstavljanje projekta na kojem su izlaganja održali: