HR1-Poveznice-Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?

Urednica radijske emisije Poveznice Irena Plejić Premec ugostila je autorice knjige Znatiželja, prof. dr. sc. Anitu Peti-Stantić i Vedranu Stantić.  U emisiji koja je emitirana 30. ožujka 2021. autorice govore o važnosti čitanja popularno-znanstvene literature za djecu i mlade,  te o utjecaju takvih tekstova na razvoj kritičkog mišljenja i intelektualnog vokabulara. Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

 5 total views

HR1-Drag mi je Platon- Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?

U okviru rada na projektu i poticanja čitalačke pismenosti i razvoja čitateljske sposobnosti objavljena je popularnoznanstvena knjiga pod naslovom Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? Autorice knjige, Vedranu Stantić i prof. dr. sc. Anitu Peti-Stantić  ugostila je Blanka Jergović u emisiji o znanosti Drag mi je Platon. Emisija je emitirana 26. ožujka, a u cijelosti je možete poslušati ovdje

 5 total views

[pozvano predavanje] Čitanjem do (spo)razumijevanja: širina i dubina vokabulara djece i mladih

Profesorica Anita Peti-Stantić, voditeljica projekta MEGAHR, održala je pozvano predavanje pod naslovom Čitanjem do (spo)razumijevanja: širina i dubina vokabulara djece i mladih kao dio mini-projekta u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu. Suradnja je organizirana na poticaj knjižničarke Ivane Volarić, a uz podršku ravnateljice Zrinke Dejanović. Predavanje je održano za sve učitelje i nastavnike u školi.

 4 total views

[izlaganje] Native language processing of cognates in general academic vocabulary in multilinguals

Vedrana Gnjidić, asistentica na projektu MEGAHR, održala je izlaganje na konferenciji  Linguistic Representations and Language Processing (LIRLAP) u organizaciji WWU Münster (Promotionskolleg Sprachwissenschaft) 26. ožujka 2021. godine. Izlaganje nosi naslov  “Native language processing of cognates in general academic vocabulary in multilinguals”.

 11 total views,  1 views today

[pozvano predavanje] Intelektualni vokabular mladih i čitanje: od slikovnice do popularnoznanstvenog teksta

Profesorica Anita Peti-Stantić održala je pozvano predavanje pod naslovom Intelektualni vokabular mladih i čitanje: od slikovnice do popularnoznanstvenog teksta. Predavanje je održano 24. ožujka 2021. na 32. proljetnoj školi školskih knjižničara u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovdje su program i izlaganje.

 11 total views,  1 views today

[pozvano predavanje] Kultura čitanja: od kartonke do bilo kojeg teksta

Profesorica Anita Peti-Stantić je za studente i kolege profesore na Sveučilištu u Osijeku, i to na Akademiji za umjetnost i kulturu, održala pozvano predavanje pod naslovom Kultura čitanja: od kartonke do bilo kojeg teksta. Predavanje je održano 17. ožujka 2021. u organizaciji profesorice Nives Tomašević, a nakon toga je održan razgovor s književnikom i znanstvenikom Nebojšom Lujanovićem o čitanju i čitateljskim navikama.

 13 total views,  1 views today

[ponovljena radionica] Struktura hrvatskoga jezika (vokabular, tekst) i razvoj čitateljskih kompetencija

Profesorice dr. sc. Anita Peti-Stantić i dr. sc. Mirjana Tonković i suradnica na projektu Vedrana Gnjidić održale su radionicu u sklopu ponovljenog međužupanijskog stručnog skupa za učitelje i nastavnike pet slavonskih županija (Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska) u suradnji s višom savjetnicom za hrvatski jezik Agencije za odgoj i obrazovanje, prof. Anđom Suvalom. Radionica je održana 15. siječnja 2021.
Materijale s radionice možete pronaći ovdje. 

 33 total views,  1 views today

[izlaganje] Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti

Prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić održala je pozvano izlaganje na Županijskom stručnom vijeću učitelja hrvatskoga jezika Međimurske županije u organizaciji voditeljica Julijane Levak i Martine Horvat Kolar. Županijsko vijeće održano je u ponedjeljak, 23. studenog 2020.

Profesorica Peti-Stantić održala je izlaganje pod naslovom Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti, a viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Mirela Barbaroša Šikić izlaganje pod naslovom Mogućnosti ovladavanja vokabularom – podrška učenicima u stjecanju čitateljske kompetencije

Nakon ovih izlaganja, nastavnice Nataša Kralj i Martina Horvat Kolar pokazale su mogućnost praktične primjene predloženih vježbi u dva izlaganja (Oblikovanje rečenica i teksta pomoću zadanih riječi u 6. razredu; Vježbe povezivanja i uvrštavanja u 6. i 8. razredu).

Time je i u nepovoljnim uvjetima nastavljena suradnja sa savjetnicima u Agenciji za odgoj i obrazovanje, kao i s učiteljima koji su sudjelovali na obje radionice održane u okviru projekta MEGAHR.

Na Županijskom je stručnom vijeću sudjelovalo više od 65 učitelja.

 83 total views