[izlaganje] Society for the Scientific Study of Reading, 28. konferencija

Profesorica Anita Peti-Stantić sudjelovala je na 28. konferenciji SSSR-a (Society for the Scientific Study of Reading) 15. srpnja 2021. godine. Rad izrađen u suautorstvu s prof. dr. sc. Gordanom Keresteš i Vedranom Gnjidić pod naslovom Can Textbook Analysis Help Us Understand Why Croatian Students Seldom Read Their Textbooks izložen je na simpoziju Textbook Analysis around the World: Does the Text, Activity, and Question design align with the Reading Comprehension Needs of Upper Grades Students? 

 23 total views,  1 views today

[pozvana predavanja] Čitajmo s mladima da ne ostanemo bez riječi: Kako i zašto razvijati intelektualni vokabular / Kako učenike potaknuti na čitanje udžbenika i pomoći im da ih razumiju?

Prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić i prof. dr. sc. Gordana Keresteš održale su pozvana predavanja na Godišnjem stručnom skupu biologa 4. svibnja 2021. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Materijale s predavanja možete pronaći na poveznicama:

Čitajmo s mladima da ne ostanemo bez riječi: Kako i zašto razvijati intelektualni vokabular? Prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić, Filozofski fakultet, Zagreb

Kako učenike potaknuti na čitanje udžbenika i pomoći im da ih razumiju? Prof. dr. sc. Gordana Keresteš, Filozofski fakultet, Zagreb

 53 total views

[članak] Behaviour research methods: The Croatian psycholinguistic database: Estimates for 6000 nouns, verbs, adjectives and adverbs

U okviru rada na projektu MEGAHR objavljen je rad u časopisu Behavior research methods pod naslovom The Croatian psycholinguistic database: Estimates for 6000 nouns, verbs, adjectives and adverbs.

Peti-Stantić, A., Anđel, M., Gnjidić, V., Keresteš, G., Ljubešić, N., Masnikosa, I., Tonković, M., Tušek, J., Willer-Gold, J., & Stanojević, M.-M. (2021). The Croatian psycholinguistic database: Estimates for 6000 nouns, verbs, adjectives and adverbs. Behavior Research Methods. https://doi.org/10.3758/s13428-020-01533-x

 61 total views

[intervju] Anita Peti Stantić i Vedrana Stantić o poticanju čitanja i Znati(želji)

U Globusovoj rubrici Kultura možete pročitati intervju Srđana Sandića s prof. dr. sc. Anitom Peti-Stantić, voditeljicom projekta MEGAHR, i Vedranom Stantić, autoricama knjige Znati(želja). Autorice u intervjuu govore o važnosti čitanja popularnoznanstvenih tekstova, pobuđivanju interesa za znanost i o tome što sve utječe na proces dubinskog čitanja. Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje: “Najbolji način poticanja čitanja nije taj da se čitanje stalno gura kao nešto što mladi moraju raditi“. (21. 4. 2021.)

Fotografija: Ivana Nobilo, Cropix

 78 total views

[radijska emisija] HR1-Poveznice-Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?

Urednica radijske emisije Poveznice Irena Plejić Premec ugostila je autorice knjige Znatiželja, prof. dr. sc. Anitu Peti-Stantić i Vedranu Stantić.  U emisiji koja je emitirana 30. ožujka 2021. autorice govore o važnosti čitanja popularno-znanstvene literature za djecu i mlade,  te o utjecaju takvih tekstova na razvoj kritičkog mišljenja i intelektualnog vokabulara. Emisiju u cijelosti možete poslušati ovdje.

 47 total views

[radijska emisija] HR1-Drag mi je Platon- Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?

U okviru rada na projektu i poticanja čitalačke pismenosti i razvoja čitateljske sposobnosti objavljena je popularnoznanstvena knjiga pod naslovom Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? Autorice knjige, Vedranu Stantić i prof. dr. sc. Anitu Peti-Stantić  ugostila je Blanka Jergović u emisiji o znanosti Drag mi je Platon. Emisija je emitirana 26. ožujka, a u cijelosti je možete poslušati ovdje

 44 total views

[pozvano predavanje] Čitanjem do (spo)razumijevanja: širina i dubina vokabulara djece i mladih

Profesorica Anita Peti-Stantić, voditeljica projekta MEGAHR, održala je pozvano predavanje pod naslovom Čitanjem do (spo)razumijevanja: širina i dubina vokabulara djece i mladih kao dio mini-projekta u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Starom Petrovom Selu. Suradnja je organizirana na poticaj knjižničarke Ivane Volarić, a uz podršku ravnateljice Zrinke Dejanović. Predavanje je održano za sve učitelje i nastavnike u školi.

 48 total views

[izlaganje] Native language processing of cognates in general academic vocabulary in multilinguals

Vedrana Gnjidić, asistentica na projektu MEGAHR, održala je izlaganje na konferenciji  Linguistic Representations and Language Processing (LIRLAP) u organizaciji WWU Münster (Promotionskolleg Sprachwissenschaft) 26. ožujka 2021. godine. Izlaganje nosi naslov  “Native language processing of cognates in general academic vocabulary in multilinguals”.

 52 total views

[pozvano predavanje] Intelektualni vokabular mladih i čitanje: od slikovnice do popularnoznanstvenog teksta

Profesorica Anita Peti-Stantić održala je pozvano predavanje pod naslovom Intelektualni vokabular mladih i čitanje: od slikovnice do popularnoznanstvenog teksta. Predavanje je održano 24. ožujka 2021. na 32. proljetnoj školi školskih knjižničara u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovdje su program i izlaganje.

 58 total views