POZIV ZA SUDJELOVANJE NA RADIONICI: STROJNO UČENJE I JEZIČNI PROCESI

U okviru projekta HRZZ Modeliranje mentalne gramatike hrvatskoga: ograničenja informacijske strukture i potpore znanstvenim istraživanjima Sveučilišta u Zagrebu Ograničenja informacijske strukture u hrvatskome: istraživanje semantičko-sintaktičkoga suodnosa apstraktnih leksema na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se radionica pod nazivom Strojno učenje i jezični procesi.

Radionica će se održati u petak, 6. prosinca 2019. u predavaonici A-302 na trećem katu zgrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a namijenjena je prvenstveno doktorskim studentima i poslijedoktorandima.

Zbog prostornih ograničenja obavezna je prijava na radionicu putem ove poveznice.

Prijave su otvorene do ponedjeljka, 2. prosinca 2019.

Ukoliko ostane još slobodnih mjesta, na radionici mogu sudjelovati i svi drugi zainteresirani profesori i studenti.

Planirano trajanje radionice je od 9:30 do 14:30, s pauzom za ručak.

Planirana izlaganja/sadržaji

dr. sc. Petar Milin Sveučilište u Birminghamu, suvoditelj projekta Out of our Minds https://outofourminds.bham.ac.uk/ Artificial Neural Networks against Natural Language Ailments

(osnovni principi i algoritmi, ‘ručni’ praktikum, ‘strojni’ praktikum)

dr. sc. Maja Anđel Filozofski fakultet Leabra – algoritam za biološki plauzibilno modeliranje
dr. sc. Petar Milin Sveučilište u Birminghamu, suvoditelj projekta Out of our Minds https://outofourminds.bham.ac.uk/ A royal way to a headache: Complex research phenomena require complex statistical models (A gentle introduction to Mixed Effects Modeling)

Cjelokupan tekst Poziva dostupan je ovdje.

Radionica: strukture vokabulara i strukture teksta (OŠ Ludina)

U sklopu projekta MEGAHR održana je radionica za učitelje u Osnovnoj školi Ludina u ponedjeljak, 28.10.2019. 

Radioničke materijale možete pronaći ovdje:

Što se i kako u jeziku zamišlja? Širina i dubina vokabulara djece i mladih (prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić)

Strukture teksta (prof. dr. sc. Gordana Keresteš)

Širina i dubina vokabulara – vježbe (Vedrana Gnjidić)

 

SCLC-2019

Prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić izlagat će na šesnaestoj konferenciji međunarodnoga udruženja kognitivnih lingvista za slavenske jezike (SCLA) rad pripremljen u suradnji s doc. dr. sc. Mirjanom Tonković pod naslovom “Informativity of pronominal clitics in Croatian” nastao u sklopu projekta MEGAHR. 
Na ovoj će konferenciji izlaganje pripremljeno u suradnji s profesoricom Jelenom Parizoskom održati i suradnik na projektu MEGAHR prof. dr. sc.  Mateusz-Milan Stanojević (Premodification by adjectives in Croatian verbal idioms).
Konferencija se održava na Sveučilištu Harvard (Cambridge/Boston, Massachusetts) u razdoblju od 12. do 14. listopada 2019.  
Program konferencije dostupan je ovdje

ESCOP: Psycholinguistic estimates and lexical decision times for 1000 Croatian nouns

Mirjana Tonković izlagat će na međunarodnoj konferenciji Europskog udruženja za kognitivnu psihologiju koja se održava od 25. do 28. rujna 2019. na Tenerifima.  Izlaganje u obliku postera pod naslovom Psycholinguistic estimates and lexical decision times for 1000 Croatian nouns pripremljeno je u suradnji s Francescom Dumančić, Denisom Vlašičekom i suradnicama na projektu Gordanom Keresteš i Anitom Peti-Stantić.

Popis izlaganja  obliku postera dostupan je ovdje

Program konferencije možete pronaći ovdje

Hrvatska psiholingvistička baza bogatija za 3000 riječi

Hrvatska psiholingvistička baza koja je nastala i razvija se u sklopu projekta MEGAHR (HRZZ-IP-2016-06-1210) nadopunjena je s novih 3000 riječi – imenica, glagola i pridjeva. U ovom je izboru 1500 riječi iz Hrvatskog čestotnog rječnika, uz još 1500 riječi iz udžbeničkih tekstova za četvrti, peti i šesti razred osnovne škole (Hrvatski jezik, Priroda, Povijest, Matematika, Geografija).

Studentska populacija procjenjivala je konkretnost, predočivost, relativnu čestoću i dob usvajanja tih riječi, a za svaku su pojedinu riječ, uz podatke o tim procjenama, dostupni i podaci o vrsti riječi, duljini riječi, rodu i živosti imenica, te čestoći riječi u internetskom korpusu hrvatskoga jezika hrWaC.

Pretraživanje baze moguće je na ovoj poveznici.

Ako želite pretražiti prvih 3000 dodanih riječi, u prvom padajućem izborniku odaberite “Baza riječi”, a zatim u treće polje upišite vrijednost “1“. 

Ako želite pretražiti drugih 3000 riječi, u prvom padajućem izborniku odaberite “Baza riječi”, a zatim u treće polje upišite vrijednost “2“.

Ako želite pretražiti svih 6000 riječi koje trenutno čine Hrvatsku psiholingvističku bazu, samo odaberite opciju “SVE RIJEČI”.

Object Agreement Across Barriers 2019

U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu 16. i 17. rujna 2019. održava se simpozij Object Agreement Across Barriers 2019. Riječ je o skupu na kojem se okupljaju stručnjaci koji se bave lingvističkim pitanjima slavenskih i bantu jezika, a simpozij se održava u organizaciji Leverhulme projekta Agreement Mismatches in Experimental Syntax: from Slavic to Bantu i HRZZ projekta Modeliranje mentalne gramatike hrvatskoga: ograničenja informacijske strukture. Na simpoziju sudjeluje niz stručnjaka iz brojnih europskih i prekomorskih zemalja, uključujući znanstvenike iz Južnoafričke Republike.

Jana Willer Gold i Anita Peti-Stantić na konferenciji će 17. rujna održati izlaganje pod naslovom “Aux Clitic Drop in Object Clauses: Interaction of Person, Gender and Case”.

Program simpozija možete pronaći ovdje.