[objavljena urednička knjiga] Putovanje u nepoznato: Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo?)

Upravo je objavljena knjiga Anite Peti-Stantić i Vedrane Stantić pod naslovom PUTOVANJE U NEPOZNATO: ZAŠTO SE BAVIM ZNANOŠĆU (I KAKO JE DO TOGA DOŠLO)?

Riječ je o uredničkoj knjizi u kojoj je više od 30 hrvatskih znanstvenika i znanstvenica, već priznatih u struci i mladih, tek na početku, ispričalo što rade i što ih motivira, zašto misle da je to važno i što bi poručili mladima. U knjizi svojim prilozima sudjeluju (redom kojim se navode njihovi tekstovi): Ivan Đikić, Pavel Gregorić, Aleksandar Štulhofer, Valerio Baćak, Ljiljana Fruk, Iva Tolić, Ivanka Jerić, Martina Manenica, Tomislav Portada, Ranko Matasović, Tvrtko Jakovina, Ivica Puljak, Ticijana Ban, Tena Dubček, Saša Ceci, Leonardo Štrac, Mirta Stantić, Andrija Štajduhar, Dubravka Švob Štrac, Vlatka Filipović Marijić, Ivana Novak Nakir, Vilma Dembitz, Danica Kragić Jensfeld, Kristijan Lucijetić, Katarina Smiljanec, Nikolina Šoštarić, Dora Grbavac, Vuk Vuković, Predrag Pale, Marina Ajduković i Igor Rudan.

IZ PREDGOVORA

 “Što sve rade znanstvenici? Zašto? Kakvi su bili putevi kojima su došli do toga da postanu znanstvenici? Jesu li njihovi putevi bili pravocrtni ili zaobilazni? Sva se ta pitanja postavljaju i mladima kad razmišljaju o sebi i svojim potencijalnim karijerama i odlukama o budućnosti, o studiju, o tome što bi željeli raditi. Mladi, posebno srednjoškolci, nerijetko se pitaju po čemu su odrasli, pa onda i znanstvenici, nalik njima samima.

Upravo smo zbog toga, spajajući dvije perspektive, onu srednjoškolke i onu znanstvenice, potaknuli brojne domaće znanstvenice i znanstvenike, mlađe i starije, s manje i s više iskustva u znanosti, da napišu svoja iskustva i pošalju poruku mladima o tome zašto misle da je važno razumjeti znanost, pa i popularnu znanost, zašto je važno baviti se znanošću, koje je, po njihovu mišljenju, mjesto one znanosti kojom se oni bave danas.”

 

 354 total views,  2 views today

This post is also available in: enEnglish (Engleski)